Als Online Marketing bureau met jarenlange ervaring in Website Ontwikkeling en Zoekmachine Optimalisatie hebben wij elke dag te maken met SERP. Maar helaas is het een marketingterm die toch nog steeds zeer onbekend is bij de meeste mensen.

Daarom leg ik u in dit artikel precies uit wat het betekent, en hoe u er het meeste uit kan halen voor uw website.

SERP is de afkorting van Search Engine Results Page. Het is de naam voor de resultatenpagina van een zoekmachine. Er zijn veel verschillende soorten zoekmachines. De meest populaire is Google, opgevolgd door Bing, en als derde komt Yahoo. Deze zoekmachines geven dagelijks duizenden mensen een SERP, zodat iedereen online kan vinden waar ze naar zoeken.

De term SERP wordt vooral gebruikt in Online Marketing. De reden ligt hem in het feit dat dit de plek is die het meest bezocht wordt door online marketeers, omdat het hun taak is hun klanten hoger te laten ranken op deze pagina’s.

Maar dit betekent niet dat het alleen maar voor mensen is die werken in het vak van online marketing. Een goed begrip hebben van SERPs is de fundering van SEO. Hiermee kan u dus ook uw website hoger laten ranken.

De SERP indeling

Een SERP bestaat uit meerdere delen. Omdat Google de meest gebruikte is, nemen wij vandaag hun resultatenpagina als voorbeeld.

  1. Als eerste het invulveld voor het zoekwoord. Hier typt de gebruiker hun zoekwoord(en) in. Ik heb “RabbitBlast”, mijn online marketing bureau, gebruikt als voorbeeld.
  1. De zoekresultaten gebaseerd op het zoekwoord. Deze bevatten de meta-titel van de pagina, de slug (linkstructuur) en de meta-beschrijving.
  1. Bovenaan komt altijd als eerste de de advertenties. Dit zijn betaalde zoekresultaten voor het ingetypte zoekwoord. Ook kunnen hier gesponsorde producten getoond worden. Hoe Google hierbij de volgorde bepaald is simpel; wie het meeste betaald, komt het hoogst.
  1. Onder de advertenties staat het “nul resultaat”, ook wel Featured Snippet genoemd. Dit is een functie van Google waarmee ze een zoekterm zo kort en snel mogelijk proberen te beantwoorden. Dit is ideaal voor mensen die snel een definitie of informatie nodig hebben.
  1. En dan de Organische resultaten. Deze worden gerankt op SEO. Hier kunnen niet alleen webpagina’s, maar ook nieuws en youtube video’s komen te staan.
  1. Sommige zoekresultaten hebben SERP Snippets, ook wel Rich Snippets genoemd. Deze geven meer informatie over de pagina, zoals de reviews, de productvoorraad, of een afbeelding. Dit helpt de gebruiker om een betere keuze te maken welk resultaat hun zoekopdracht het beste beantwoordt.
  1. En “last but not least”, het Google My Business blok. Hier kunnen bedrijven zich gratis voor aanmelden bij Google zodat hun bedrijfsinformatie makkelijker gevonden kan worden door potentiële klanten.

Optimaliseer voor SERP

Dus hoe kan u meer uit uw website halen door te optimaliseren voor SERP? Het beste wat u kunt doen is uw zoekresultaat zo informatief mogelijk maken, en er ook aantrekkelijk uit te laten zien.

Zorg ervoor dat uw titel kort en krachtig is en de lezer interesseert, dat de slug structuur een logische naam en volgorde heeft, en dat u een korte inleiding geeft over uw pagina. Ook gebruiken wij vaak de beschrijving om contactinformatie, zoals E-mail en telefoonnummer te vermelden. Dit zorgt ervoor dat de bezoeker niet hoeft te zoeken wanneer ze het snel willen vinden.

Wij gebruiken WordPress voor bijna al onze websites, maar dit kan uiteraard ook in andere CMS’en (Content Management Systeem) gedaan worden, of in pure HTML aangepast worden.

SERP aanpassen met WordPress Yoast SEO

Wij gebruiken Yoast SEO om onze zoekresultaten er beter uit te laten zien. De plugin is gratis, en dus ook een echte must-have voor elke WordPress website. Hij is makkelijk te gebruiken voor blogposts, pagina’s, producten, categorieën en nog veel meer.

De plugin creëert een speciale box op elke bewerk pagina zodat u daar uw aangepaste titel, slug en beschrijving kan aanpassen. Yoast geeft ook meteen een mock-up van hoe het eruit zal komen te zien op de SERP.

Dit is super handig, omdat het een goede indicatie geeft hoeveel letters en tekens die u nog kunt gebruiken in de titel en beschrijving.

Naast alle handige SERP functies van Yoast SEO geeft het u ook de mogelijkheid om een sleutelwoord in te stellen, zodat u daar uw tekst omheen kan schrijven, en een leesbaarheid ranking. Dit is uiteraard perfect om uw tekst beter begrijpbaar te maken.

SERP aanpassen met HTML

Als uw website met de hand is gemaakt met HTML, of uw CMS biedt u niet een optie om uw meta tags makkelijk aan te passen, laten we u hier zien hoe u dat doet.

Een HTML pagina bestaat altijd uit een HEAD en een BODY. De HEAD bevat de informatie voor de browser, zoals welke .CSS bestanden geladen moeten worden. Ook geeft u hier makkelijk uw META aan. Deze informatie wordt gelezen door verschillende website zoals Google en Twitter om dingen zoals de naam, afbeeldingen en taal te bepalen.

In de <title>…</title> tag zetten we de naam voor de websitepagina. Voor de blogpost hebben wij hier dus “Wat is SERP? Alles over de Search Engine Results Page”.

In <meta name=”description” content=”…”> zetten we bij de punten onze beschrijving. Deze wordt gebruikt als de beschrijving bij de resultaten van een SERP.

De slug in de SERP resultaten kan u aanpassen door het mapje waar uw webpagina inzet te noemen naar uw gekozen slug.

Zorg er altijd voor dat uw webpagina’s goed onderverdeeld zijn onder de correcte mappen! Dit kan voor verwarring leiden in uw sitemap, en zorgt voor problemen met ranken in Google. De structuur van uw mappen geeft namelijk aan Google aan hoeveel waard een pagina is. Hoe dieper geplaatst in de mappen, hoe minder belangrijk.

A/B Testing met SERP

Als u dit artikel tot dit punt heeft gelezen, bent u volledig geïnformeerd om goed en doelmatig uw SERP vandaag nog te gebruiken om hoger te ranken in Google. Maar hoe weet u of het ook echt werkt?

U kan natuurlijk vinden dat uw titel pakkend is, maar hoe reageert uw doelgroep hierop? Hiervoor is A/B Testing. A/B Testing is een techniek waarmee u verschillende opties uitgeprobeerd, en de beste eruit haalt. Een voorbeeld hiervan is:

“Voor ons Italiaanse restaurant wilde wij de perfecte slogan kiezen. Daarom hebben wij voor 2 maanden lang de slogan ‘Vers uit Italië’ gebruikt, en onze klanten opgeteld. Vervolgens hebben wij voor 2 maanden de slogan ‘Authentiek Italiaans’ gebruikt’. Ook hierbij hebben we de klanten opgeteld, en met elkaar vergeleken. Het bleek dat ‘Authentiek Italiaans’ veel meer klanten binnen bracht!”

Deze logica valt ook toe te passen op Online Marketing. Probeer daarom verschillende titels, zinnen, woord posities, beschrijvingen, etc. Dit zorgt ervoor dat u een goed beeld krijgt waar mensen graag op klikken.

Ook gebruiken wij tools zoals Google Search Console en Google Analytics om onze CTR (Click-Through Rate, hoeveel mensen op uw website klikken die hem voorbij hebben zien komen) en Bounce Rate (hoe vaak mensen naar uw website gaan, en daarna weer terug naar Google).